In beeld: Jan Hoekstra – Vestigingsmanager Den Helder

Jan Hoekstra kwam 35 jaar geleden na het behalen van zijn LTS-diploma in dienst bij Piet Brouwer elektrotechniek. Als zestienjarige bediende hij vissers die materialen kwamen halen voor aan boord. Ook ging Jan destijds een dag per week naar school om zijn installateursdiploma te halen.

“Mijn eerste klusje op mijn eerste werkdag vergeet ik nooit. Ik zou een TL armatuur aansluiten aan boord van de viskotter UK 224 die in de Urker haven lag. Met mijn gloednieuwe, vlijmscherpe stanleymes wilde ik de kabel insnijden. Maar wat wij op school nooit gezien hadden was de stalen afscherming in de kabel, waarop mijn mes uitschoot en ik mijn hand dwars opensneed. Uiteindelijk moest ik naar de dokter om mijn hand te laten dichtmaken.”

Na jarenlang verschillende functies binnen Piet Brouwer elektrotechniek bekleed te hebben, van assistent monteur tot projectleider en tekenaar, is Jan sinds vijf jaar Vestigingsmanager Den Helder. Hij is verantwoordelijk voor het reilen en zeilen binnen de vestiging. Jan zorgt er voor dat de monteurs goed voorbereid op pad kunnen door ze te voorzien van de juiste technische informatie, elektrische schema’s en materialen. Ook geeft hij telefonische ondersteuning als er vanaf zee of van elders klanten bellen met technische vragen, of naar aanleiding van een storing. 

“Typisch voor het werk in een buitenhaven als Den Helder is dat er veel schepen binnenkomen met storingen die acuut opgelost moeten worden, de boten moeten immers blijven varen. Het betreffen schepen met zeer uiteenlopende – van antiek tot ultramoderne – scheepsinstallaties en we komen materialen tegen van allerhande fabrikanten. Vaak is het een uitdaging om daar binnen no time passende vervangende materialen voor te regelen.”

Dat Jan al 35 jaar bij Piet Brouwer werkt, is volgens hem te danken aan de goede sfeer binnen het bedrijf. “Als Piet Brouwer hebben wij altijd oog gehad voor kwaliteit, niet alleen naar buiten toe maar ook voor interne procedures. Zelfs nu het personeelsbestand al jaren zo groot is, heeft iedereen een heel goede onderlinge band met elkaar. Het personeel is heel honkvast. En natuurlijk hebben we heel mooi, afwisselend werk, geen moment is hetzelfde.”

Hoekstra denkt dat de kracht van Piet Brouwer elektrotechniek zit in het relatief jonge personeelsbestand dat geen verantwoordelijkheden en uitdagingen uit de weg gaat, maar die juist op zich wil nemen en zich daarnaast zeer flexibel opstelt naar klanten en bedrijven. “Met daarboven een directie die dit waardeert en stimuleert. En daarbij komen wij uit de visserij installaties, daar ligt onze basis. Dat zijn schepen die onder de meest barre omstandigheden moeten presteren, uitval van techniek is onacceptabel. Daar komt onze hoge standaard van kwaliteit vandaan, het beste is niet goed genoeg. Daar zijn wij mee doordrenkt.”