In beeld: Piet Roskam – Servicemanager

Piet Roskam is als servicemanager verantwoordelijk voor “het varende deel” van Piet Brouwer elektrotechniek. Na de oplevering van een elektrische installatie vallen de schepen onder Piets hoede. Onder het varende deel vallen nieuwbouwprojecten maar ook refit- en serviceklussen en het opknappen van brand- of waterschade. Roskam: “Als iemand een Piet Brouwer installatie heeft, eindigt de samenwerking niet na de oplevering van het schip. We zijn er ook daarna: voor eventuele restpunten, onderhoud, keuringen, garantieafhandeling en waar nodig geven we ondersteuning aan de klant.”

Na het afronden van de MTS richting Elektrotechniek in 1993, startte Piet als monteur bij Piet Brouwer elektrotechniek. “Ik begon met lampjes.” Zijn eerste project – de UK197 Morgenster – kan Piet nog wel dromen. “Je komt net van school en het was de eerste keer dat ik op een schip werkte. Ik nam alles op als een spons.”

Na verschillende monteursfuncties werd Roskam voorman, of Putter zoals ze dat op Urk noemen. Sinds 2009 is hij servicemanager.

Een aantal projecten tijdens zijn carrière bij Piet Brouwer zal Roskam niet snel vergeten. “Ze waren extra bijzonder omdat het omslagpunten waren voor heel Piet Brouwer, voor de directie maar ook voor de monteurs. De eerste coasters bijvoorbeeld zal ik nooit vergeten, maar de eerste jachten en het eerste grote buitenland project ook niet. Op Mallorca was een zeiljacht volgelopen met water. Deze klus liep uit van een reparatie tot een grote verbouwing. Maar ook de eerste klus voor Nederlands grootste bierbrouwer in Congo, Afrika was onvergetelijk. De eerste buitenlandklussen werden we nog door Henk Brouwer naar het vliegveld gebracht, nu zijn we zo groot dat we in de agenda lezen wie er in het buitenland zit. Eigenlijk liggen heel veel projecten me aan het hart. Het zijn langdurige processen: je haalt het project binnen, je bereidt het voor en leeft er naar toe, het project start, je werkt er weken, maanden, soms een paar jaar aan en vervolgens wordt het opgeleverd. Je gaat je hechten aan een project.”

Volgens Roskam zit de kracht van Piet Brouwer in de combinatie van het hechte team, de flexibiliteit en de klantgerichtheid.  “Wij zijn een hechte, flexibele club die goed inspringt op veranderingen. Iemand die deze week op een jacht zit op Urk, kan volgende week in Congo zitten. We zetten niet gelijk de handrem erop maar denken mee. Daarnaast denken we in een totaalplaatje. Het stopt niet als ons werk erop zit en het schip klaarligt. Wij zijn pas blij als de kotter vis vangt, de eigenaar van een jacht een rondje over oceaan vaart en de bierbrouwers flesjes bier brouwen en verkopen en het vrachtschip de lading versjouwt. We halen onze motivatie uit wat eindklant er mee doet. Als dat goed gaat, gaat het ook goed met ons.”

De afwisseling, continue uitdaging, het vertrouwen en de vrijheid bij Piet Brouwer elektrotechniek spreken Piet Roskam enorm aan. “Werk is op vijf minuten fietsen en soms op 15 uur vliegen.”