In beeld: zelfstandig monteur Lucas Post

29 juni, 2020: Lucas Post wist vijf jaar geleden na het behalen van zijn Havodiploma nog niet precies wat hij wilde studeren. Wel wist hij dat hij “iets met techniek” wilde doen. “Ik dacht: al werkend kom ik er achter wat ik leuk vind waardoor ik uiteindelijk veel gemotiveerder aan een studie begin.” Lucas solliciteerde bij Piet Brouwer Elektrotechniek en startte zijn carrière als hulpmonteur.

“Ik begon met een technische basiskennis maar bij Piet Brouwer Elektrotechniek mag je overal meekijken en onder begeleiding veel zelf doen, waardoor je in korte tijd heel veel kunt leren.” Ook kreeg Lucas de mogelijkheid een leer/werk traject te volgen. Na twee jaar MBO niveau 4 Technicus Elektrotechnische Industriële Producten en Systemen zit Lucas (22) inmiddels in het tweede jaar van de studie HBO Projectleider Techniek aan de Hanzehogeschool Groningen. Maandag is zijn studiedag en twee avonden per week volgt hij college. De rest van de week werkt Lucas als zelfstandig monteur voor Piet Brouwer Elektrotechniek.

Als zelfstandig monteur wordt er van je verwacht dat je alle onderdelen van een project van A tot Z zelf kunt voltooien: van kabels leggen tot en met het aansluiten en inbedrijfstellen van de elektrische installaties. “Het inbedrijfstellen vind ik het allerleukst. Wanneer je een week of twintig met een project bezig bent geweest, zie je het tijdens het inbedrijfstellen tot leven komen. Daar doe je het voor.”

De projecten met de eco bulkcarriers voor Ferus Smit in Groningen hebben tot nu toe het meeste indruk op Lucas gemaakt. “Voor deze klus hebben we een jaar lang met vijf collega’s in een huis gewoond in de buurt van de werf. Het is heel bijzonder om zo veel tijd door te brengen met elkaar, je krijgt een hele hechte band. Zelf heb ik ook groei doorgemaakt op dit project en kon ik wat ik heb geleerd in praktijk brengen. Het was de eerste keer dat ik verantwoordelijk was voor een machinekamer, heel spannend natuurlijk maar het gaat je steeds beter af. Na de tweede machinekamer kreeg ik het stuurhuis onder mijn hoede.”

Een Power Solutions project in Ethiopië is Lucas ook bijgebleven: “Het was een bijzondere ervaring. Het was heel interessant om te zien hoe een dergelijk project logistiek in zijn werk gaat maar ook om de Afrikaanse werkcultuur – die enorm verschilt met die van ons – te zien.”

Tot de bouwvak werkt Lucas in Urk aan boord van de MV Eidsvaag-Omega (voorheen MV Baltic) van Hartman Marine. “Ik heb destijds ook geholpen bij de bouw waardoor ik het schip al ken, wat het extra leuk maakt om nu weer op de Baltic te werken.”

De woorden die in Lucas opkomen als hij aan Piet Brouwer Elektrotechniek denkt zijn: breed, leerzaam, collegiaal en uniek. “Breed omdat je alle kanten op kunt: qua studie, verschillende soorten projecten en disciplines en werken in het binnen- en buitenland. Ze staan overal voor open. Als je iets wilt en je hebt een goed verhaal, krijg je kansen en mogelijkheden. Leerzaam omdat wanneer je dat wilt, je heel veel kunt leren bij Piet Brouwer Elektrotechniek. Als ik terug kijk wat ik de afgelopen vijf jaar heb geleerd en gedaan, is dat echt bizar veel. Collegiaal omdat ondanks dat Piet Brouwer Elektrotechniek nog steeds groeit, het een hecht bedrijf blijft. Je wordt geen nummer en hoort er echt bij. Iedereen kent elkaar, je hebt met iedereen een praatje en het is altijd gezellig. Uniek omdat het werk nooit eentonig is. Iedere dag is een verassing, geen dag is hetzelfde. De ene dag leg ik kabels, de andere dag sluit ik een paneel aan en weer een andere dag zoek ik een storing.”