4 Nieuwe multi purpose heavy lift vessels in opdracht

4 april 2013: Onlangs ontving Piet Brouwer elektrotechniek de opdracht voor het leveren en aanleggen van de elektrische installaties in 4 nieuw te bouwen multi purpose heavy lift vessels.  De Groninger werf Shipkits b.v., onderdeel van de Centraal staal groep, bouwt de 4 schepen in opdracht van de Urker reder Daniel Hartman. 

De 4 schepen krijgen een deadweight van 4.200 ton en worden ieder uitgerust met 2 kranen van 150 ton. De schepen worden 111,60 meter lang en 16,80 meter breed en de topsnelheid zal zo’n 17 knopen bedragen. Deze topsnelheid is behoorlijk snel voor dit soort schepen. Momenteel wordt op de  Poolse werf van Shipkits hard gewerkt aan de casco’s. In week 16 van dit jaar wordt het eerste casco in de Urker haven verwacht, waar de schepen zullen worden afgebouwd.

Piet Brouwer elektrotechniek leverde eerder ook al elektrische systemen voor de broer van Daniel, de Urker reder Johan Hartman. Zo werd recent nog de ‘Oceanic’ in de vaart genomen, de eerste van drie nieuwbouwschepen in de Hartman M2 Runner serie. Deze serie bestaat uit general cargo/zware ladingschepen met open top notatie. De ‘Oceanic’ (92,9 x 15, 2978 gt, 3500dwt) kan met dezelfde kosten tweemaal zoveel windmolen onderdelen vervoeren als andere 3000-tonners. Momenteel ligt de 2e van deze serie M2 runners, de ‘Nordic’, voor afbouw in de Urker haven terwijl in september van dit jaar de 3e, de ‘Arctic’ verwacht wordt.