Opdracht ontwikkeling besturing flyshoot en twinrig lier

Marble Automation, dochteronderneming van Piet Brouwer elektrotechniek, heeft van VCU/TCD opdracht gekregen voor de ontwikkeling van een besturing voor een vislierinstallatie die geschikt is voor de flyshoot- en twinrig vismethodes. De besturing maakt gebruik van hardware die al vele jaren bij Marble in gebruik is en die zijn betrouwbaarheid op vele projecten ruim heeft bewezen.

  

De software wordt geschreven op basis van de kennis die door verschillende vissers is opgedaan, voorafgaand aan enige maanden onderzoek. Deze manier van werken zorgt voor een zeer bruikbaar systeem zonder overbodige functies.

Het VCU/TCD OSEY systeem is voorzien van een overzichtelijk bedieningspaneel waar op een duidelijke manier alle benodigde gegevens worden getoond. Hierdoor heeft de gebruiker op elk moment een goed overzicht van de stand van zaken van de trek waar hij op dat moment mee bezig is.

De gebruiker kan op het scherm kiezen voor verschillende pagina’s die hij bij de flyshoot- en twinrigvismethodes kan gebruiken. De pagina’s zijn hierop aangepast. Bij het flyshooten is op het bedieningspaneel bijvoorbeeld duidelijk het verschil in lengte en kracht van de beide vislijnen weergegeven.Bij de twinrig methode zullen ook de gegevens van de middenlier op het scherm zichtbaar zijn. 

Het besturingssysteem regelt niet alleen de toeren van de lieren maar meet en bewaakt ook de trekkrachten op de visdraden. Tevens kan de gebruiker er voor kiezen om de besturing van de lieren op gelijke snelheid, toeren of trekkracht te laten werken. De volledig instelbare draadgeleiding zorgt er voor dat de vislijn netjes op de trommel wordt gewonden. Ook heeft de gebruiker de mogelijkheid om zelf tien verschillende haalmethodes voor te programmeren. Bij het kiezen voor een van deze methodes gaat de lier verder geheel automatisch halen.Op een speciale historiepagina kan de gebruiker alle gemeten gegevens van de laatste trek bekijken en analyseren.

Voor meer informatie over de besturing van de vislierinstallatie voor flyshoot- en twinrig vismethodes kunt u contact opnemen met Piet Brouwer elektrotechniek of met VCU/TCD.