Piet Brouwer installeert camera controlesystemen op vissersschepen

In opdracht van de Nederlandse Vissersbond en IMARES installeerde Piet Brouwer elektrotechniek vorig jaar en dit jaar tientallen camerasystemen, die geselecteerde vissersschepen nu aan boord hebben ter controle van hun vangsten.

Helaas hebben vissers altijd te maken met onbedoelde bijvangsten  en worden er vissoorten mee gevangen die helemaal niet bedoeld waren gevangen te worden. De vissers zijn echter van mening dat deze onbedoelde bijvangsten veel lager zijn dan milieu-instanties beweren. Daarom hebben zowel de Europese Unie als de Nederlandse regering een project gestart, waarbij op een aantal schepen gecontroleerd kan worden, wat er precies gevangen wordt.

Het gaat dan bijvoorbeeld om de controle van de hoeveelheid gevangen vis, informatie over de wettelijk voorgeschreven ondermaatse vis en controle op gevangen vissoorten die niet gevangen mogen worden, zoals bijvoorbeeld de bruinvis. Ten behoeve van de controle van rondvis en platvis, initieerde de overheid drie gesubsidieerde projecten waarbij de geselecteerde vissersschepen nu voorzien zijn van een camerasysteem. Vanwege de grote ervaring in de visserij is Piet Brouwer elektrotechniek door de Vissersbond en IMARES geselecteerd om deze systemen te leveren en te installeren.

Op de verschillende schepen zijn aan boord steeds één monitor in het stuurhuis en drie tot zes camera’s verspreid over het schip geplaatst:

– één à twee gericht op het achterschip

– één à twee gericht op de visstort-opvangbak op het dek

– één tot vier gericht op de stripband op het verwerkingsdek

De camerasystemen worden automatisch via GPS ingeschakeld, zodra het schip de haven uitvaart èn de hydrauliek installatie wordt gestart. De beelden worden opgeslagen op een harde schijf, die steeds moet worden vervangen door een nieuwe als de schijf vol is. De volle harde schijven gaan vervolgens naar IMARES voor controle. Waar nodig is de bestaande elektrische en hydraulische installatie aan boord aangepast op deze systemen.

Links:

IMARES

Vissersbond