Piet Brouwer Power Solutions in Afrika

29 april 2013: Piet Brouwer Elektrotechniek levert niet alleen elektrotechnische systemen aan boord van megajachten en commerciële schepen, maar heeft ook een afdeling Power Solutions.

Deze divisie van Piet Brouwer elektrotechniek richt zich op turn-key projecten en biedt wereldwijde megawatt oplossingen op locaties waar de aanwezigheid van elektriciteit niet vanzelfsprekend is. Een van de klanten is het grootste biermerk van Nederland, die brouwerijen heeft in onder andere Afrika, Midden-Amerika en Azië. Deze brouwerijen ondervinden hinder van de slechte kwaliteit van het lokale elektriciteitsnet. In deze regio´s zijn noodstroomvoorzieningen dan ook essentieel en Piet Brouwer Power Solutions biedt hierbij hoogwaardige technische oplossingen.

VIDEO OVER POWER SOLUTIONS

Piet Brouwer Power Solutions produceert en installeert oplossingen die zorgen voor een ononderbroken back up van de energievoorziening. Recentelijk zijn diverse projecten gerealiseerd. Zo werden er onder andere Power Solutions geleverd in Pointe Noire en Brazzaville (Congo), Freetown (Sierra Leone), Ho Chi Minh City (Vietnam), Kisangani, Bukavu (Dem. Rep. Congo), Saint Dénis (Ile de la Reunion), Paramaribo (Suriname) en Panama City (Panama). 

Onlangs gingen 13 zeecontainers op transport naar Kisangani (Congo) waar de brouwerij een compleet nieuwe noodstroomvoorziening nodig heeft. Om dat te realiseren heeft Piet Brouwer Power Solutions 3 Caterpillar dieselgeneratoren geleverd, die geassembleerd zijn in transport containers. Deze containers zijn gemodificeerd en aangepast waardoor er 3 mobiele technische ruimtes zijn ontstaan.

De benodigde distributie componenten zijn ook in de transport containers geplaatst. Dit zijn bijvoorbeeld de transformatoren en de door Piet Brouwer Power Solutions zelf ontwikkelde schakel- en verdeelinrichtingen. Deze verbinden de huidige elektrische installatie van de brouwerij naadloos met de generatoren in geval van een spanningsuitval. Daarnaast levert Piet Brouwer Power Solutions ook de volledig geautomatiseerde besturing en (remote) monitoring van de systemen. Hierdoor kunnen de dieselgeneratoren vanaf afstand worden gemonitord en eventueel service en onderhoudswerkzaamheden worden uitgevoerd. De schakel- en verdeelinrichtingen zijn zowel in laag- als hoogspanning (6,6 kV) uitgevoerd. Ook worden er 3 Cosinus phi batterijen geleverd die zorgen voor een beter rendement van het geleverde vermogen. De noodstroomvoorziening wordt onder ideale condities compleet op het bedrijf op Urk opgebouwd en getest, waardoor de bedrijfszekerheid op locatie voor de brouwerij gewaarborgd is. De containers worden als het ware plug & play geleverd.

Het transport naar de plaats van bestemming is relatief eenvoudig, door het gebruik van de transport containers. De containers zijn vanuit Urk op 13 vrachtwagens geladen en zijn daarvandaan naar de haven van Antwerpen getransporteerd. Op dit moment worden deze verscheept naar Congo en het transport zal over enkele weken aankomen op de brouwerij in Kisangani. Daar wordt het systeem in juni door de engineers van Piet Brouwer Power Solutions getest en in bedrijf gesteld. De oplevering vindt medio augustus plaats. Voor Nederlands grootste brouwerij is is Piet Brouwer dus ook ‘World’s best electrical partner’.