SY Ghost krijgt nieuw elektrisch systeem na blikseminslag

16 september 2013: Enkele weken geleden werden de engineers van Piet Brouwer ingeschakeld voor de reparatie van de elektrische installatie aan boord van het door Vitters Shipyard gebouwde 37,2m lange zeiljacht Ghost. Als gevolg van een blikseminslag waren de systemen beschadigd. Piet Brouwer is bij de bouw van het jacht ook verantwoordelijk geweest voor de aanleg van de complete elektrische installatie.

Door een forse blikseminslag in het staand want van zeiljacht Ghost werden verschillende onderdelen van de elektrische installatie ernstig beschadigd. Hoewel de schade aanzienlijk was, raakte gelukkig niemand gewond. Door snel te handelen wist de bemanning bovendien verdere schade aan het jacht te voorkomen. Op het moment van het ongeluk was Ghost op weg naar het Caribisch gebied. De scheepswerf in West Palm Beach (Florida) was de dichtstbijzijnde gerenommeerde werf en de bemanning van Ghost besloot om daar de haul out-­‐ en reparatiewerkzaamheden uit te laten voeren.

De keuze voor Piet Brouwer elektrotechniek voor de reparatie van de elektrische systemen was eenvoudig, aangezien het Urker bedrijf de installatie heeft aangelegd en deze dus tot in detail kent. De engineers hebben het beschadigde systeem eerst nauwkeurig onderzocht om vast te stellen welk deel van de installatie nog goed werkte en welk deel vervangen moest worden. Op deze manier konden alle onderdelen snel worden besteld zodat het jacht haar reis naar het Caribisch gebied spoedig weer kon vervolgen. 

De service accu-­‐bank was zodanig beschadigd dat deze compleet moest worden vervangen. Omdat de accu’s van het type OPzV en gewicht hebben van 680kg en alleen worden geproduceerd in Europa, was het een logistieke uitdaging om deze op tijd aan boord te krijgen. Na het nodige papierwerk te hebben ingevuld zijn de accu’s uiteindelijk per vliegtuig aangeleverd.

Tijdens het in bedrijf stellen van het systeem zijn alle onderdelen nauwkeurig gecontroleerd door de engineers van Piet Brouwer elektrotechniek. Ghost is nu weer in topconditie en klaar om de wereldzeeën te bezeilen.

http://www.vitters.com/yachts/ghost

SY Ghost, Credits: Photo courtesy of Vitters Shipyard – Max Ranchi