MS Abis Esbjerg

Op vrijdag 19 juni 2015 is M.S. Abis Esbjerg opgeleverd en overgedragen aan eigenaar Rederij Abis Shipping uit Harlingen. Het schip is volledig gebouwd en afgebouwd in het Poolse Szczecin door de Poolse vestiging van de Groninger scheepswerf CIG Shipbuilding. De ‘Abis Esbjerg’ is het vierde schip uit een serie van zes waar Piet Brouwer elektrotechniek de elektrische installatie voor heeft geleverd.

De ‘Abis Esbjerg’ is het laatste schip uit een totale serie van zes, door CIG Shipbuilding gebouwde, mini heavy lifters met kranen en het stuurhuis voorop. Van deze zes schepen leverde Piet Brouwer elektrotechniek al eerder de elektrische installatie op de M.S. Atlantic Dawn, M.S. Arctic Dawn en M.S. Indian Dawn, die alle drie in de haven van Urk werden afgebouwd. De ‘Abis Esbjerg’ is compleet afgebouwd in Szczecin en de engineers van Piet Brouwer verbleven daarom enkele maanden in deze mooie Poolse havenstad.

Het schip heeft een snelheid van 17 knopen en beschikt over twee ladingkranen, die ieder 150 ton kunnen tillen. Hierdoor is de ‘Abis Esbjerg’ perfect geschikt voor het wereldwijd vervoeren van speciale, zware lading. De schepen uit de serie hebben een draagvermogen van 4.400 DWT en zijn 112 meter lang en 16,8 meter breed. Doordat het stuurhuis zich voorop bevindt en omdat het schip een open top notatie heeft, kan er ook grote lading meegenomen worden, zonder dat het zicht vanuit het stuurhuis naar voren door de lading wordt beperkt.

De ‘Abis Esbjerg’ is in Polen binnen de afgesproken levertijd afgebouwd en heeft de sea trials vanuit Szczecin met goed gevolg doorstaan. Nadat het schip op eigen gelegenheid naar Harlingen is gevaren, is ze op 19 juni overgedragen aan een tevreden rederij.

Specificaties

Lengte111,60
Breedte16,80
Diepgang9,30
Bouwjaar2015
MotorenMAK 4000 kW
WerfAbis Shipping

Links