In beeld: calculator Jan Korf

Jan Korf wilde als kleine jongen niets liever dan naar de Visserijschool maar op aanraden van zijn vader ging hij naar de LTS en leerde voor elektricien. Toch kreeg Jan het vissen niet uit zijn hoofd en probeerde het voor een periode van twee maanden. Op een dag was het vissersschip vanwege harde wind weer teruggevaren naar de haven. Jan was zo verschrikkelijk zeeziek dat een oom tegen Piet Brouwer senior zei: “Neem Jan alstublieft mee terug naar Urk, visserman is niets voor hem.” Tijdens de rit naar huis zei Piet tegen Jan: “Kom morgen maar naar de zaak, dan zullen we eens kijken wat je allemaal kunt.”

Jan werkt inmiddels al bijna veertig jaar bij Piet Brouwer elektrotechniek. Als jongen van zeventien was hij vaak samen met Piet Brouwer op pad om problemen op te lossen op vissersschepen in verschillende vissersplaatsen. Tegenwoordig maakt hij als calculator / sales engineer calculaties voor diverse schepen en E-installaties. Denk hierbij aanwerkschepen voor de visserij, drooglading, baggerindustrie, offshore en voor windparkbevoorrading en marineschepen maar ook aan luxe zeil- en motorjachten. De aanbiedingen variëren van honderden tot vele miljoenen euro’s. Daarnaast coördineert Jan samen met een aantal collega’s de realisatie van een E-installatie.

Het project dat Jan in al die jaren het meest is bijgebleven, is de nieuwbouw van de eerste coaster voor Piet Brouwer elektrotechniek. “Ik was gevraagd om in Den Helder de bouw van ons eerste motorjacht te begeleiden. We waren halverwege het project toen we ook de opdracht kregen voor onze eerste coaster. Het motorjacht ging naar een collega en ik nam de nieuwbouw van de coaster voor mijn rekening. Het was voor ons een grote installatie – nu lachen we er om – op een schip dat meer dan twee keer zo groot was als een vissersschip of motorjacht. De oplevertijd was kort en hierdoor was de druk hoog. Toen werd er gevraagd of het schip een week eerder opgeleverd kon worden. Je begrijpt dat dit voor ons een enorme uitdaging was, maar we gingen er voor. Met veel overwerk tot zaterdagochtenden aan toe, is het ons gelukt! Hieruit blijkt de kracht van ons bedrijf: als we ja zeggen, doen we het ook, met àlle collega’s.” 

Jan omschrijft Piet Brouwer elektrotechniek dan ook als “daadkrachtig, energiek en rekbaar”. Ook noemt hij de woorden “kwaliteit, vakwerk en service”. “Ons bedrijf is niet zo gek groot met 75 werknemers en toch hebben we zes krachtige poten waar we op staan: Beroepsvaart, Luxe jachten, Utiliteitsbouw, Power Solutions, Panelenbouw en Magazijn.” Op de vraag waarom Jan het zo leuk vindt om bij Piet Brouwer elektrotechniek te werken antwoordt hij: “Ik heb zo ongeveer alles gedaan wat je je in mijn vakgebied maar kunt bedenken. Altijd heb ik vrij en afwisselend mijn arbeid mogen en kunnen verrichten. En dat nog steeds met fijne collega’s om me heen. Het is toch fantastisch als er weer een prachtig project wordt opgeleverd waar je ook een steentje aan bij hebt mogen dragen?!”