In beeld: Elektromonteur Lourens Schaak

Lourens Schaak startte na het afronden van VMBO Elektrotechniek gelijk met de opleiding Middenkader Engineering Technicus niveau 4. In augustus 2013 kwam hij tijdens zijn derde leerjaar stagelopen bij Piet Brouwer Elektrotechniek. Deze stage beviel beide partijen zo goed, dat Lourens ook zijn eindstage in het vierde jaar bij Piet Brouwer Elektrotechniek deed en na het behalen van zijn diploma werd aangenomen als elektromonteur. Inmiddels zijn we zeven jaar verder en is hij flink gegroeid in het vak.

Als elektromonteur bij Piet Brouwer Elektrotechniek is Lourens momenteel werkzaam op verschillende projecten in de jachtbouw. Ook wordt hij regelmatig ingezet op maritieme projecten. Lourens verzorgt elektrische installaties van A tot Z in verschillende ruimten aan boord. Vaak in samenwerking met Poolse collega’s die door hem worden aangestuurd. Tussen de projecten door werkt Lourens op losse klussen of doet hij storingswerkzaamheden.

Lourens begint zijn werkdag met een bakje koffie op de zaak op Urk. Vanuit daar rijdt hij met collega’s naar de locatie van het project waar ze op dat moment aan werken. De ene dag trekken ze kabels, de andere dag zijn ze de hele dag bezig met het aansluiten van een kast of iets in bedrijfstellen. En weer een andere dag is het veel overleggen met andere partijen hoe we een bepaald systeem installeren. “Soms zijn er ook grote uitdagingen waar je voor komt te staan. Wanneer we onze installaties in hele krappe ruimtes moeten inbouwen bijvoorbeeld. Maar dan is het extra leuk als het allemaal weer is gelukt!”

Een van de meest bijzondere projecten was voor Lourens een de Tecate bierbrouwerij in Mexico. “Samen met een collega ben ik hier twee keer een maand geweest. Voor mij was het de eerste keer zo ver weg van huis maar ook het eerste project bij een brouwerij. Super interessant om te zien welke werkzaamheden wij als Piet Brouwer Elektrotechniek in het buitenland doen. Het was erg leerzaam. Het leuke van een klus in het buitenland is dat je naast het harde werken ook tijd hebt om wat van de omgeving te zien. Op een zondagmiddag hebben collega Klaas en ik in San Diego het grootste openluchtorgel ter wereld bezocht en bespeeld. Dat maakte deze reis natuurlijk helemaal mooi!”

Lourens omschrijft Piet Brouwer Elektrotechniek als een innovatief, leerzaam en flexibel bedrijf. “Je krijgt hier steeds weer de kans om nieuwe dingen te leren. Zoals een nieuw systeem maar ook het werken op een totaal ander project. De variatie in het werk maakt dat ik het nog steeds heel leuk vindt om bij Piet Brouwer Elektrotechniek te werken.”