In beeld: Technisch talent in opleiding Jan Bakker

Voor Jan Bakker bij Piet Brouwer Elektrotechniek kwam werken, werkte hij bij een grote trader in diepgevroren visproducten. Omdat hij het miste om met zijn handen te werken, ging Jan op zoek naar een andere baan. Een goede vriend vertelde over Piet Brouwer Elektrotechniek en zo is het balletje gaan rollen.

Inmiddels werkt Jan bijna twee jaar bij Piet Brouwer Elektrotechniek en volgt hij de opleiding tot Technicus Elektrotechnische Systemen. Als leerling elektromonteur werkt hij op verschillende maritieme en jachtbouw projecten.

Momenteel werkt Jan aan een maritiem project bij scheepswerf Royal Bodewes in Hoogezand: de tweede coaster uit een seriebouw van zeven waar Piet Brouwer Elektrotechniek verantwoordelijk is voor het ontwerp, de uitrusting en installatie van de elektrische systemen.

“We vertrekken ‘s morgens met meerdere collega’s vanaf Urk naar Hoogezand, waar we beginnen met een bakje koffie. Er liggen twee schepen naast elkaar, een in het water – bijna klaar voor oplevering – en een op de kade waar we onlangs op zijn begonnen. Op het schip dat bijna klaar is ben ik bezig met het inbedrijfstellen van systemen, apparaten en componenten. Verder zorg ik er samen met de inspectie voor dat alle keuringen voor het schip worden gedaan, zodat het straks veilig opgeleverd kan worden. Tussendoor krijg ik vragen van toeleveranciers of ik wat voor hen kan aanzetten of testen.”

De drie woorden die opkomen bij Jan als hij denkt aan Piet Brouwer Elektrotechniek zijn “innovatief, progressief en uitdagend”. “De mate van professionaliteit waarmee de projecten en opdrachten opgepakt worden en de kennis die erachter zit spreken me erg aan. Ook is Jan erg enthousiast over de sfeer tussen collega’s onderling. “We zetten er altijd samen de schouders onder, het voelt als een (h)echt team.”

De hybride aquaculture schepen bij Scheepswerf Nauplius in Groningen zijn Jan tot dusver het meest bijgebleven. “Hier installeerden we een gigantische installatie op een klein werkbootje.” Jan heeft het erg naar zijn zin bij Piet Brouwer Elektrotechniek. “Iedere dag doet ik iets anders en steeds weer sta ik voor een nieuwe uitdaging. Daarom hoop ik in de toekomst storingsmonteur te worden, zodat ik iedere dag wat anders blijf zien en meemaken en van elk moment kan blijven leren, daar hou ik van!”