In beeld: Leidinggevend monteur Industrie & Woningbouw Pieter Ras

Twintig jaar geleden werd Pieter Ras door zijn vader – die vroeger ook als monteur bij Piet Brouwer werkte – getipt om te solliciteren bij Piet Brouwer Elektrotechniek. Pieter, die de LTS had gedaan, kon meteen aan de slag als leerling monteur. Hij groeide door naar de functie van monteur, werd vervolgens storingsmonteur en is inmiddels alweer tien jaar leidinggevend monteur.

Als leidinggevend monteur Industrie & Woningbouw begeleidt Pieter verschillende projecten en stuurt hij de monteurs aan. Daarnaast regelt hij dat alle benodigde materialen worden besteld en vergadert hij met de projectleiders. Met zijn team verzorgt Pieter elektrische installaties voor uiteenlopende bedrijven (van visverwerkingsbedrijven tot horecagroothandels), verzorgingstehuizen, kerken, verbouwingen en nieuwbouw.

“In alle jaren dat ik hier werk ben ik negen van de tien keer de eerste die op de zaak is. Ik ben er om zeven uur en neem een kopje koffie. Om 7:30 start de werkdag. ’s Morgens ga ik mee de bouw op, nemen we de planning door en leg ik iedereen uit wat te doen. Daarna verstuur ik wat e-mails en bestel ik materialen. Vervolgens ga ik zelf aan het werk op de bouw en stuur ik ondertussen het team aan.” De laatste twee jaar doet Pieter minder fysiek werk op de bouw en meer storingsklussen dan gebruikelijk als gevolg van een ernstig bedrijfsongeval. Bij een verbouwingsproject ontstond kortsluiting en raakte Pieter voor 36 procent verbrand aan zijn nagels, handen, hals en hoofd. Pieter raakte in coma en lag zes weken in het ziekenhuis waar hij meerdere operaties onderging.  “Mijn positieve instelling is mijn redding geweest. Ik ben iemand die niet stil kan zitten en continu bezig is. Ik wilde weer aan het werk zodra het kon!”

Pieter omschrijft Piet Brouwer Elektrotechniek als een goed, sterk en ontwikkeld bedrijf, op alle fronten. “Ik heb superfijne collega’s en Piet Brouwer Elektrotechniek is een hele goede werkgever. Ik werk hier al die jaren met enorm veel plezier. Na het ongeluk had ik natuurlijk ook een poosje thuis kunnen blijven, maar ik wilde graag weer aan het werk en naar mijn collega’s. Er wordt hier heel goed voor je gezorgd. Je wordt serieus genomen en er wordt goed naar je wensen en ambities geluisterd. Binnen Piet Brouwer Elektrotechniek kun je veel kanten op. Daarnaast kun je altijd met je vragen bij iedereen terecht.” Pieter vindt zijn werk nog steeds uitdagend. “Geen dag is hetzelfde en iedere dag gebeurt er wel iets moois of leuks.”Het project dat Pieter de afgelopen twintig jaar het meest is bijgebleven is een project in Haïti waarbij Piet Brouwer Elektrotechniek verantwoordelijk was voor de installatie van een generator op een brouwerij. “Een erg mooi project, vooral door de samenwerking met de lokale bevolking en de bijzondere omgeving. Ook een ander buitenlands project herinnert Pieter zich nog goed. “In Kisangani (Congo) werkte ik voor het eerst mee aan de opstart van een generator van een brouwerij wat heel leuk en leerzaam was.” Deze zomer wordt Pieter nog eenmaal geopereerd. “Wanneer ik volledig hersteld ben, pak ik graag ook weer buitenlandse klussen op.”