Elektrische installatie DEY24 nadert voltooiing

In 2014 is Piet Brouwer elektrotechniek gevraagd voor het ontwerp en de aanleg van de gehele elektrische installatie en diverse alarmsystemen aan boord van het 24 meter lange Drettmann Explorer Yacht. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de installatie op het luxe motorjacht, die in hoogwaardige Piet Brouwer elektrotechniek kwaliteit is uitgevoerd.

Bij het ontwerp en installatie is rekening gehouden met het feit dat de materialen aan boord van een schip goed bereikbaar, makkelijk te vervangen en op voorraad moeten zijn. Bij Piet Brouwer elektrotechniek staat service staat hoog in het vaandel; 24 uur per dag is de serviceafdeling beschikbaar voor vragen en hulp.

De installatie is uitgevoerd met zoveel mogelijk energiebesparende onderdelen. Om een zo milieuvriendelijk mogelijk schip te creëren is gekozen voor dieselelektrisch varen. Voordelen van dieselelektrisch varen zijn:

  • Veiliger en meer redundant
  • Minder geluid en trilling
  • Flexibele installatiemogelijkheden
  • Minder ruimte met een hoger vermogen
  • Betere regeling en manoeuvreren
  • Optimale efficiëntie van het generatorvermogen
  • Milieubewust door minder brandstofverbruik
  • Minder onderhoud

Door voor dieselelektrisch varen te kiezen kunnen de generatoren – en de machinekamer – overal in het schip worden geplaatst. Hierdoor kan er veel flexibeler met de ruimte aan boord worden omgesprongen. Zo is de machinekamer aan boord van de DEY24 in het voorschip gesitueerd.

De PODS (elektrische schroeven) worden via frequentieregelaars aangedreven door grote elektromotoren. Bovenop de PODS zit een elektromotor die deze PODS 360 graden kan laten ronddraaien en het jacht enorme wendbaarheid geven.

Aan boord zijn drie krachtige generatoren geplaatst van 225 kW elk, die alle drie continu parallel kunnen draaien. Dit om de twee elektrische PODS van 250 kW aan te drijven en tevens de energievoorziening aan boord te verzorgen. De generator van 70 kW kan parallel draaien met de anderen, maar ook standalone, bijvoorbeeld tijdens nachtbedrijf.

De DEY24 is voorzien van alle denkbare luxe. Aan boord van het 24 meter lange motorjacht is ruim 18 kilometer bekabeling geplaatst om alle componenten van de zeer compleet uitgeruste elektrische installatie met elkaar te verbinden.