Nieuwe elektrotechnische systemen aan boord van Seljm

1 november, 2019: Piet Brouwer elektrotechniek heeft de opdracht gekregen voor de vervanging van het mainswitchboard en de distributiepanelen aan boord van het houten zeiljacht SY Seljm. Dit klassieke zeiljacht is gebouwd in 1980 door de Italiaanse werf Sangermani, naar een ontwerp van Anselmo Boretti. Het jacht heeft de classificaties Lloyd’s 100 +A1 LMC.

Het nieuwe hoofdbord wordt volledig op Urk ontworpen en gekeurd door Lloydss Register en vervolgen getransporteerd naar Palma de Mallorca. Piet Brouwer Elektrotechniek heeft gekozen om het schakelpaneel te bouwen met het modulaire systeem van Cubic A/S om zodoende de beschikbare ruimte optimaal te benutten. Eén van de uitdagingen is het opnieuw ontwerpen naar de bestaande situatie zonder beschikbare tekeningen, en het paneel zodanig te bouwen dat het via de normale toegang aan boord kan worden gebracht zonder ingrijpende werkzaamheden aan de houten romp of het dek. 

Y Seljm is inmiddels gearriveerd bij STP in Palma de Mallorca waar onze service monteur Kornelis Romkes is begonnen met het loskoppelen en verwijderen van het oude paneel, een hele uitdaging waarbij goed bekeken moet worden hoe het oude systeem heeft gefunctioneerd. Om optimaal gebruik te maken van de bestaande bekabeling wordt tevens een scan gemaakt van de aansluitposities waar in de panelenbouw afdeling op Urk rekening mee moet worden gehouden. Volgens planning zal deze klus eind 2019 worden afgerond.