Piet Brouwer Power Solutions: Power Solution voor mouterij is sterk staaltje partnership

24 augustus, 2019: Piet Brouwer Power Solutions: Power Solution voor mouterij is sterk staaltje partnership

De power plant-installatie voor een nieuwe moutfabriek van Boortmalt in Ethiopië is niet alleen een combinatie van de beste technologie maar ook een mooi voorbeeld van samenwerking tussen specialisten binnen de elektrische energievoorziening: Piet Brouwer Elektrotechniek, Applitech en Siemens Energy Management.

Het op Urk gevestigde familiebedrijf Piet Brouwer Elektrotechniek is groot geworden in de visserijsector. Oprichter Piet Brouwer leverde elektrotechnische installaties voor viskotters. Een halve eeuw later bedient de onderneming klanten uit de hele maritieme industrie: van de container- en kustvaart tot sleepboten en luxe jachten. Via een uitstapje naar de brouwerijsector kwam Piet Brouwer Elektrotechniek in de Power Solutions terecht. “Zo’n twaalf jaar geleden vroeg een bierbrouwer ons de complete (nood)stroomvoorziening en -verdeling voor een nieuwe plant in Afrika te ontwerpen, installeren en in bedrijf te stellen”, vertelt directeur Bram Brouwer. “De klant wilde één partner voor generatoren en verdeelinstallaties. Dit was de start van een nieuwe afdeling binnen ons bedrijf: Power Solutions. Deze afdeling heeft sindsdien veel turnkey power solution-projecten gerealiseerd in Europa, Afrika, Midden- en Zuid-Amerika en Azië.”

Power managementBoortmalt, een van de grootste moutproducenten ter wereld, bouwt een nieuwe mouterij in Ethiopië. Piet Brouwer Power Solutions levert de volledige elektrische energievoorziening: “We hebben al eerder projecten in Ethiopië uitgevoerd en kennen het klappen van de zweep. De economie in Ethiopië groeit hard, maar er is ook een sterke marktbescherming. Men stelt bijvoorbeeld bijzondere eisen aan de import van transformatoren.” Piet Brouwer Power Solutions levert een turn key oplossing voor energieopwekking en – distributie, inclusief de netaansluiting. Een goede noodstroomvoorziening is in landen als Ethiopië belangrijk, aangezien de netspanning er nog wel eens wegvalt. Projectmanager Jonathan Mars: “Wij leiden het vermogen dat we van het net halen of zelf opwekken via middenspanningsinstallaties naar de laagspanningsinstallaties, zodat de diverse stroomafnemers in de fabriek continu en betrouwbaar worden gevoed. We leveren twee dieselgeneratorsets van 2250 kVA per stuk die we afzonderlijk maar ook parallel aan elkaar kunnen laten draaien. Het power management van deze sets is volledig geautomatiseerd.”

SIVACON S4Een snelle, flexibele dienstverlening staat bij Piet Brouwer Power Solutions hoog in het vaandel. Hierop selecteert het bedrijf ook zijn partners en leveranciers. Voor de laagspanningverdelers was het bedrijf op zoek naar een alternatief naast het merk dat al jaren wordt toegepast. De keuze viel op het Siemens SIVACON S4 systeem. “Siemens staat voor kwaliteit en heeft een degelijk service- en partnernetwerk waar wij gebruik van kunnen maken. Dit is belangrijk om onze eigen kwaliteit van dienstverlening te borgen.” Portfolio Consultancy Professional Dick Roo van Siemens Energy Management koppelde Brouwer aan Applitech, dat al jaren Siemens-partner is voor het bouwen van energie-verdeelsystemen. Applitech heeft een achtergrond in de noodstroominstallaties en levert vooral zwaardere verdeelsystemen. “We werken veel met SIVACON S4 en hebben ook vermogensautomaten van Siemens op voorraad staan voor noodgevallen”, aldus directeur-eigenaar John de Leur. “Onze werkplaats is volledig ingericht op het bouwen van dergelijke verdeelsystemen. We hebben vorig jaar onder meer geïnvesteerd in een nieuw CNC-gestuurd Modcenter voor het volautomatisch bewerken van deuren en montageplaten. Ook hebben we een compleet nieuwe koperbewerkingstraat neergezet. Het bewerken van koperverbindingen kunnen we nu nog beter in eigen huis doen. Denk aan ponsen en buigen in de meest creatieve vormen.”

PartnershipTussen Applitech en Piet Brouwer Power Solutions klikte het meteen. Bram Brouwer en Jonathan Mars kijken al uit naar gezamenlijke vervolgprojecten: “John en zijn team leveren de kwaliteit die wij gewend zijn. Ze werken snel, flexibel en zijn prettig in de communicatie. Panelen voor onze klanten uit de maritieme sector bouwen wij zelf, maar bij industriële projecten is het niet onze core business.” John de Leur: “Terwijl wij het juist een prachtige uitdaging vinden om verdelers van deze omvang volledig in S4-uitvoering te realiseren.” Dick Roo: “Bij het samenbrengen van onze eindklanten en partners kijken we naar het type eindklant en de aard van het project. Vervolgens zoeken we een partner die hierbij past. Goed te horen dus, dat Applitech en Piet Brouwer Power Solutions elkaar gevonden hebben.”

In containersDe Power Plant-installatie van Piet Brouwer Power Solutions is volledig opgebouwd in containers, die naar Ethiopië worden verscheept. Brouwer: “We hebben hier op Urk alles voorbereid, tot aan de leidingen toe. Het installeren en in bedrijf stellen is in wezen een kwestie van plug & play.” De automatiseringstak van Piet Brouwer Elektrotechniek, Marble Automation, heeft het overkoepelende automatiseringssysteem gemaakt. Mars: “We hebben op afstand inzicht in de hele installatie. We kunnen meekijken met de operators en advies verstrekken. Op die manier borgen we vanuit Urk dat onze installatie optimaal blijft werken. Als het echt nodig is, sturen we uiteraard een van onze eigen specialisten naar Ethiopië om ter plekke ondersteuning te bieden.” Direct na aankomst van de materialen start Piet Brouwer Power Solutions in Ethiopië met het installeren en in bedrijf stellen van de installatie.

Bron