Power Solutions: Upgrade power plant en distributiesysteem Bedele brouwerij Ethiopië

Onlangs hebben de field-engineers van Piet Brouwer Power Solutions in Bedele, Ethiopië, een project opgeleverd aan eindklant HBSC. De vraag van de klant was of Piet Brouwer Power Solutions de onveilige en verouderde distributie van de brouwerij kon vervangen, met zoveel mogelijk gebruik van bestaande componenten, zonder dat de fabriek stil komt te staan. Een mooie uitdaging!

De situatie die het Power Solutions team op locatie aantrof:

  • Onveilige distributiepanelen, zowel in de laag- als hoogspanning
  • Verouderde step-down transformatoren
  • Geen parallelbedrijf mogelijk tussen generatoren en netaansluiting, waardoor veel productieverlies ontstond
  • Twee defecte generatoren en slechts nog één bruikbare generator, maar niet geschikt voor parallelbedrijf
  • Een power house dat nog wel bruikbaar was, maar niet voorzien van geluidsisolatie
  • Ondeugdelijk brandstofsysteem

De oplossing bestond uit het leveren van twee custom-built containerbehuizingen, voorzien van perfecte geluidsisolatie en onderhoudsmogelijkheden. Eén van de containers is uitgerust met een Caterpillar 2.250kVA generator. De tweede container is in de werkplaats op Urk voorbereid om in Ethiopië in de bestaande Perkins generator te bouwen. Het bestaande brandstofsysteem is voorzien van nieuwe leidingen, pompen en filters.

De gehele hoogspanningsverdeler (15kV), twee step up transformatoren (2x 1.600kVA) en laagspanningsverdeler (4.000A) zijn vervangen. De verbindingen tussen generatoren, transformatoren en laagspanningsverdeler zijn uitgevoerd met railkokers, waardoor het een schoon en net geheel is geworden.

Het systeem beschikt nu over een volautomatisch synchronisatie en loadsharing systeem met daarin een power management. De klant kan tevens gebruik maken van mogelijkheden zoals: remote monitoring, fault finding en onderhoudsadvies.

Samen met de brouwerij maakte het flexibele Power Solutions team een planning om de afgaande voedingen, welke de brouwerij voeden, gefaseerd over te zetten op de nieuwe verdelers.

Terugkijkend was het een project met mooie uitdagingen. Covid19 en de politieke situatie in Ethiopië gaven enige vertraging, maar uiteindelijk is het project naar volle tevredenheid opgeleverd aan de klant.