Upgrade van het electrische “main distribution system” aan boord van SY Mystere

17 januari 2013: Piet Brouwer electrotechniek heeft recent het elektrische “main distribution” systeem verbeterd aan boord van het 38,5m lange zeiljacht Mystere. Het jacht heeft een ligplaats in Palma de Mallorca en de opdracht is daarom uitgevoerd vanuit de vestiging op Mallorca.

Mystere is opgeleverd in 2006 en is gebouwd door Vitters Shipyard. De shore converter is volledig vervangen door een zogenaamde 100KVA “Hybrid cooled Marpower unit”. Het oude systeem was lucht gekoeld. Het nieuwe systeem neemt minder plaats in beslag, is stiller en zorgt voor een aanzienlijke gewichtsvermindering. Bovendien is de capaciteit van het nieuwe systeem hoger. 

Tijdens de installatie werd het duidelijk dat dit ook het juiste moment was om het hoofd schakelpaneel te vervangen voor de nieuwste technologieën van DEIF systemen. Er zijn daarom 2 nieuwe DEIF genset controllers geïnstalleerd die volledige controle verschaffen over het power management systeem en de beveiliging van de generatoren. 

Dit systeem regelt ook het starten en stoppen van de generatoren, de switch naar shore power en het parallelliseren van de generatoren. Daarnaast wordt de 2e generator automatisch gestart indien er meer power nodig is, of uitgeschakeld indien er minder power nodig is. Met het nieuwe controlesysteem is het ook mogelijk in de logging files na te gaan wat er gebeurd is en welke storingen eventueel hebben opgetreden.