Yachting: Upgrade, refit, health check & survey

17 april, 2018: Piet Brouwer elektrotechniek heeft recent een aantal Yachting projecten opgeleverd waaronder een upgrade aan boord van SY Missy en refitwerkzaamheden op MY Sherakhan and MY Dancing Hare. Aan boord van MY Secret voerde Piet Brouwer elektrotechniek een health check en een vijf jaars survey uit.

Aan boord van het 34 meter high-performance zeiljacht Missy heeft Piet Brouwer elektrotechniek een upgrade uitgevoerd van het Li-Ion Nightmode accupakket. Het in 2016 opgeleverde jacht had al een 60 kWh Li-Ion pakket maar door nieuwe technieken en accu’s van Victron Energy is er een capaciteitstoename van 40 kWh en zelfs gewichtsreductie gerealiseerd. Het kritische punt van de upgrade was het verlengen van de nightmode periode waardoor voorkomen kon worden dat de accu’s vroeg in de morgen leeg zouden raken en de generator zou moeten starten. Tevens moest door het toegenomen vermogen de warmtehuishouding worden gecontroleerd. Naast een emissie-en geluidloze periode van meer dan tien uur, is het slim verdelen van de energiehuishouding overdag een ander groot voordeel van het systeem. Tijdens de generatorperiode worden de accu’s weer volledig opgeladen op de momenten dat de energievraag van het jacht dit toelaat. Wanneer de energievraag hoger is dan het generatorvermogen wordt er weer energie uit de accu’s onttrokken. Door een slim energiemanagementsysteem van Piet Brouwer elektrotechniek in combinatie met de apparatuur van Victron Energy is een zeer efficiënt smart grid systeem opgezet waardoor SY Missy de hele dag op een generator van slechts 28 kW kan draaien en daarnaast emissieloze periodes van meer dan tien uur kan maken tijdens de nachtelijke uren. Zusterbedrijf Marble Automation heeft de visualisering en bediening van het systeem verder geoptimaliseerd waardoor de machinist aan boord de volledige controle over het systeem heeft en deze kan aanpassen aan de omstandigheden en de wensen van de eigenaar. Zo kan indien gewenst het laadproces worden versneld of een nightmode periode eerder worden beëindigd om vermogen te reserveren voor een stille periode overdag als de gasten willen gaan zwemmen of relaxen aan dek. Deze combinatie van laag generatorvermogen en accupakket is uniek voor een jacht van deze lengte en mag met recht een succesverhaal worden genoemd. Piet Brouwer elektrotechniek is dan ook uitermate trots op deze recente ontwikkeling en bijdrage aan een schoner en stiller milieu.

Het 57,7 meter lange klassieke Amels motorjacht Dancing Hare ondergaat een refit bij Balk Shipyard. Piet Brouwer elektrotechniek verricht diverse werkzaamheden aan boord, waaronder het lospakken en opnieuw aansluiten van verschillende elektra en het compleet opnieuw installeren van de galley.

MY Sherakhan heeft deze winter een grondige verbouwing ondergaan bij ICON Shipyards in Harlingen. Het bijna 70 meter lange motorjacht is van binnen en buiten compleet gerestyled en alle apparatuur heeft een complete onderhoudsbeurt gekregen waarvoor Piet Brouwer elektrotechniek alle elektrotechnische werkzaamheden heeft uitgevoerd. In nauwe samenwerking met de eigenaar en de bemanning is een team van Piet Brouwer elektrotechniek continu bezig geweest om er voor te zorgen dat MY Sherakhan weer up to date aan het charterseizoen kan beginnen.

Piet Brouwer elektrotechniek heeft een succesvolle health check en vijf jaars survey afgerond aan boord van het 82 meter lange MY Secret, gebouwd door Abeking & Rasmussen. MY Secret werd opgeleverd in 2013 en is dit jaar volgens Klasse-eisen aan de beurt voor de vijf jaars survey. In samenwerking met ICON Refits heeft Piet Brouwer elektrotechniek het elektrotechnische deel van deze survey opgepakt. Onderdeel van de survey is het opnieuw meggeren van de installatie, het testen en opnieuw certificeren van de generator breakers en een aardfoutcontrole. De monteurs van Piet Brouwer elektrotechniek hebben ruime ervaring in servicewerk en zijn speciaal opgeleid en gecertificeerd door IL&T voor het uitvoeren van meggertesten aan boord van schepen. De generator breakers zijn opnieuw getest en waar nodig direct gerepareerd bij geconstateerde afwijkingen of gebreken. Tevens is op verzoek van de bemanning een complete thermoscan uitgevoerd om de installatie te controleren op zwakke verbindingen en potentiële gevaren op voorhand op te sporen. De installatie aan boord van MY Secret is behoorlijk complex en uitgebreid, desondanks hebben de servicemonteurs van Piet Brouwer elektrotechniek de health check en survey – tot grote tevredenheid van ICON Refits en de bemanning van het jacht – in twee weken afgerond en zijn de gegevens gerapporteerd aan Klasse en de crew.