MS Seine

Baggerbedrijf de Boer uit Sliedrecht kreeg eind November 2012 aan boord van sleephopperzuiger MS Seine te maken met ernstige motorproblemen en besloot de motoren in het schip te vernieuwen. Piet Brouwer elektrotechniek uit Urk kreeg daarbij, in samenwerking met dochteronderneming Marble Automation, de opdracht voor het vervangen van het complete alarmsysteem en het integreren van de nieuwe hoofmotoren in de bestaande elektrische besturingsinstallatie. Bijzonder aan deze opdracht was dat de klus geklaard moest worden in slechts 38 dagen. 

Het was een zeer gecompliceerde opdracht omdat het bestaande alarmsysteem, dat 30 jaar dienst had gedaan, volledig in kaart moest worden gebracht. Het alarmsysteem moest daarna volgens de laatste eisen op het gebied van veiligheid en gebruik opnieuw worden ontworpen, gebouwd en geïnstalleerd. Van de nieuwe motoren was alleen het merk en de kleur bekend. De moeilijke locatie in Alexandrië in Egypte en de hoge temperatuur maakten de uitdaging compleet.

Baggerbedrijf de Boer stelde duidelijke eisen aan de opdracht. MS Seine mocht slechts 38 dagen off-hire zijn. Indien het schip niet binnen de gestelde tijdslimiet weer zou kunnen baggeren, zou er sprake zijn van een grote boeteclausule. De projectleider van baggerbedrijf de Boer realiseerde zich daarom dat hij een team moest creëren zonder negen tot vijf mentaliteit, dat van aanpakken wist en de schouders eronder zou zetten. Mede door de eerdere ervaringen aan boord van MS Seine en op de andere schepen van het bedrijf, wist men dat de kennis, flexibiliteit en inzet van Piet Brouwer elektrotechniek onmisbaar zou zijn.

Direct bij de opdracht zijn de field engineers van Piet Brouwer elektrotechniek gestart met het inmeten en in kaart brengen van het bestaande alarmsysteem. Op dat moment was MS Seine nog volop aan het baggeren met slechts één motor in bedrijf. Na exact 38 dagen van keihard werken en het overwinnen van vele uitdagingen was de geslaagde proefvaart een feit. “We hebben er nooit enig moment aan getwijfeld of Piet Brouwer elektrotechniek de planning wel zou halen.” Aldus projectleider Danny Mense van Baggerbedrijf de Boer.

MS Seine heeft nu een geheel nieuw 270 kanaals Marble alarmsysteem aan boord, met touch-screens, engine monitoring, uitlaatgasbewaking en statusweergave. Alles is uitgevoerd volgens de specifieke wensen van de opdrachtgever. Ook zijn de nieuwe motoren geheel geïntrigeerd in het bestaande besturingssysteem, is alle motorbekabeling vernieuwd en is het motorbedieningssysteem in de controle kamer en het stuurhuis weer up-to-date.

Specificaties

Lengte100,90
Breedte18,00
Diepgang8,20
Bouwjaar2012

Links