Historie

1 mei 1961 "Twee weken bedenktijd had ik, Dan moest ik beslissen of ik voor mezelf begon. Beduusd en vertwijfeld stond ik buiten op de stoep van machinefabriek Hoekman op de Westhaven", zo vertelt Piet Brouwer. "Het was een ultimatum, want deed ik het niet, dan zouden ze een bedrijf van buiten Urk aantrekken om de elektrische installaties aan boord van de kotters aan te leggen." Na rijp beraad en de nodige hulp werd uiteindelijk de stap gezet. Piet Brouwer werd zelfstandig ondernemer. Het was 1 mei 1961, de start van een avontuur dat na 50 jaar nog steeds voortduurt..

Het eiland Urk Het voormalige eiland Urk bestaat al meer dan 1000 jaar en de geschiedenis van het dorp is al die tijd onlosmakelijk verbonden geweest met de visserij op de Zuiderzee. In 1939 werd de inpoldering van de Noordoostpolder een feit en ging de Zuiderzee met zout water over in het IJsselmeer met zoet water. De visserij -en daarmee de economie van Urk- leek daardoor in problemen te komen. Er brak voor het dorp een periode van overleving aan. De bevolking van Urk bleek echter veerkrachtig, vernieuwend en ondernemend. Steeds werden nieuwe wegen gevonden om het hoofd boven water te houden.

Een basis in de visserij De Urker cultuur is nadrukkelijk aanwezig in het bedrijf dat ruim 50 jaar geleden door Piet Brouwer werd opgericht. Hij verhielp destijds elektrotechnische storingen op viskotters op Urk. Al snel moest Piet zijn personeelsbestand uitbreiden en ging hij ook over op het aanleggen van installaties op nieuwgebouwde kotters. Piet Brouwer heeft een bijzondere band met klanten. Met diverse anekdotes uit het vijftigjarig bestaan van het bedrijf kan hij dat onderbouwen. "Het ging niet alleen om geld verdienen, het was ook elkaar helpen. Dat schept een band, tevreden klanten en het levert regelmatig op wonderlijke manieren werk op."

Noordzeevloot Door de snelle ontwikkeling van de noordzeevloot groeide ook het bedrijf Piet Brouwer sterk mee en op een gegeven moment werden er dan ook elektrotechnische scheepsinstallaties geïnstalleerd in heel Nederland en België. Omstreeks 1968-1970 werden de eerste kotters uitgevoerd met wisselspanning. Deer eerste was de UK224, gevolgd door de hekkotters UK60, 63 en 243. Toen allemaal nog 3 x 220 volt.De laatste kotters, die uitgevoerd werden met 110 volt gelijkspanning waren de UK104 en UK156 bij Scheepswerf Hakvoort in Monnickendam, dit was ongeveer 1972/73.

Landinstallaties Hoewel Piet Brouwer zich primair richt op jacht- en scheepsbouw, ontwikkelde het bedrijf zich in de jaren ’70 ook in landinstallaties, uitgevoerd in industrie, utiliteit en woningbouw. Het bedrijf groeide door tot ongeveer 15 werknemers. Het verschil met de jacht- en scheepsbouw is dat het bedrijf op dit terrein vooral lokaal en regionaal opereert. Er is wel eens een tijd geweest dat de verdeling tussen scheeps- en landinstallaties fifty fifty was. Vandaag de dag is het zo rond de 10 procent.

 

 

De overname door Henk Brouwer In 1992 zette Piet Brouwer een stap terug en liet het roer over aan zijn zoon Henk Brouwer. In de jaren daarna is Piet Brouwer Elektrotechniek zich verder gaan specialiseren in het aanleggen van elektrotechnische installaties in alle soorten (zeegaande) schepen in de beroepsvaart en luxe jachtenbouw. Daarnaast werden er installaties uitgevoerd in landprojecten in de industrie, utiliteit en (luxe) woningbouw. In 1993 werd een aparte afdeling op poten gezet die zich ging specialiseren in de ontwikkeling, productie en verkoop van scheepsalarmsystemen. Deze activiteiten zijn ondergebracht in het dochterbedrijf Marble Automation.

 

 

Ontwikkelingen en snelle groei Sinds 1997 wordt de directie gevoerd door de broers Henk en Bram Brouwer en is het bedrijf in sneltreinvaart doorgegroeid naar meer dan 60 medewerkers. Sinds 2008 ligt de dagelijkse leiding naast de directie, in handen van operationeel manager Martin van Veen.
 De medewerkers van Piet Brouwer elektrotechniek zijn in staat om in verschillende disciplines een kwalitatief hoogstaande installatie aan te leggen en op te leveren. In de jaren ‘90 werd deze kwaliteit beloond, toen het bedrijf als een van de eerste installatiebedrijven in Nederland het Waarborg certificaat kreeg uitgereikt.

Nieuw bedrijfspand De generatoren die nu door Piet Brouwer Elektrotechniek worden geleverd zijn groter dan het pand waar Piet Brouwer ooit begon als eigen baas. Een gestage groei zorgde voor diverse verhuizingen om in 2001 uiteindelijk te komen tot een groot nieuw bedrijfspand aan het Marsdiep. Op vrijdag 28 december vond de officiële opening plaats van het nieuwe bedrijfspand. Een pand met uitstraling, waarin de nieuwste installatietechnieken zijn verwerkt. Milieuvriendelijk en een minimaal gebruik van energie. Aardwarmte wordt gebruikt als energiebron voor het verwarmen van het pand

Luxe jachten Piet Brouwer kwam eind jaren negentig in de jachtenbouw terecht met de installatie van motorjacht "Cpt. Michailos". Vandaag de dag reizen Piet Brouwer Elektrotechniek en Marble automation de hele wereld over voor de aanleg van elektrotechnische installaties en scheepsautomatisering. Monteurs van beide bedrijven vertoeven in de meest luxe jachthavens op grote megajachten. Ook op de gerenomeerde werven voor luxe jachtbouw zijn de mensen van Piet Brouwer en Marble kind aan huis.

Technologische ontwikkelingen Vijftig jaar werkzaam in de elektrotechniek. En dat in een tijd vol technologische ontwikkelingen. Het spreekt voor zich dat die aan de elektriciteitsvoorziening niet is voorbij gegaan. Piet Bouwer ging mee in die ontwikkelingen en speelde regelmatig een leidende rol als het ging om invoering van nieuwe technieken op commerciële schepen en luxe jachten.

 

 

Marsdiep 19
8321MC
Urk
Postbus: 140
Flevoland
Nederland