In beeld: Monteur Sieger Koning

16 augustus, 2019: Nadat Sieger Koning (59) in 1979 zijn LTS-diploma haalt en daarna zijn monteurs- en installateurs diploma aan de Avondschool, werkt hij tot 1990 als monteur voor verschillende elektrotechnische bedrijven. In 1990 start Sieger als chef-monteur bij Elektrotechniek Harlingen. In 2016 wordt Elektrotechniek Harlingen overgenomen door Piet Brouwer elektrotechniek.

Na de overname is het even wennen voor Sieger. “Je werkt op dezelfde plaats, met dezelfde collega’s en dezelfde werkzaamheden. Maar al snel werd het aanzienlijk drukker en kwamen er steeds meer mensen bij. Piet Brouwer elektrotechniek is een bedrijf met veel jonge mensen en een andere manier van werken dan ik gewend was. Het heeft wat tijd gekost – ik ben wat ouder en daardoor misschien een beetje vastgeroest in oude patronen – maar daar groei je in mee. Het was even aftasten maar ik heb mijn plek gevonden en ben erg positief.” In korte tijd heeft Sieger er een hoop nieuwe collega’s bij gekregen. “Dat is erg leuk, het verbreedt je wereld.”

Als monteur verhelpt Sieger storingen aan boord van viskotters, veerboten, olieboten, coasters en jachten in de haven van Harlingen. Ook doet hij gedeeltelijke refit projecten op schepen en werkt hij aan klussen in de industrie, nieuw- en verbouw in Harlingen en omstreken. Sieger is naast monteur ook verantwoordelijk voor werkvoorbereiding, bestellingen en het magazijn.

De werkdag van Sieger begint om 7:30 met een kop koffie, waarna de planning wordt besproken en hij op pad gaat. “Het kan een kleine klus van paar uur zijn, of een klus van paar dagen tot een, twee of drie weken. Iedere werkweek is een verassing, je weet eigenlijk nooit van te voren hoe je week er uit zal zien.”

Op de vraag welk Piet Brouwer elektrotechniek project Sieger het meest is bijgebleven antwoordt hij dat eigenlijk ieder project bijzonder is. “Veel situaties maak je maar een keer mee waardoor het werk nooit verveelt.” Toch zijn er een paar projecten die er uitspringen waaronder het installeren van de elektrische installaties voor de cruise steiger in de Gemeente Harlingen en de aanleg van de elektrakasten in de Willemshaven. “Ook hebben we de veerboot naar Vlieland in drie weken tijd van een nieuwe brandmeldinstallatie voorzien, een mooie uitdaging.”

Sieger omschrijft Piet Brouwer elektrotechniek als een degelijk, goed en jong bedrijf dat gespecialiseerd is in meerdere disciplines. “Het is een heel dynamisch bedrijf. Er wordt overal op ingesprongen en ook voor nieuwe uitdagingen draaien we onze hand niet om. Iedereen verdiept zich in de klus en gaat er voor.”

Het leuke aan werken bij Piet Brouwer elektrotechniek vindt Sieger de afwisseling. “Geen dag is hetzelfde. Binnen het bedrijf kun je meerdere kanten op, waar je interesse ook ligt, er is eigenlijk altijd wel een mogelijkheid.