In beeld: (service)monteur Reinier Romkes

3 februari, 2019: De carrière van Reinier Romkes (25) bij Piet Brouwer elektrotechniek begon acht jaar geleden met een meeloopstage als assistent monteur. Tijdens zijn vervolgopleiding tot eerste monteur bleef hij vier dagen in de week bij Piet Brouwer elektrotechniek werken en ging hij een dag per week naar school. “Blijkbaar deed ik mijn werk goed want ik mocht blijven.” Reinier startte als elektromonteur op schepen waarbij hij kabels moest trekken op grote projecten, meeging als tweede man op vissersschepen en samen met een team coasters in elkaar zette.

Sinds vijf jaar is Reinier servicemonteur en verhelpt hij storingen op vissersschepen in het binnen- en buitenland. Zijn werkdag begint op de zaak met een kop koffie, waar hij van de planner de storingen doorkrijgt en op pad gaat. Gedurende de dag kunnen er ook nog spoedklussen tussendoor komen. De werkdag van Reinier kan tot 17:00 duren maar ook gerust tot 22:00.

Onlangs verhielp Reinier een storing aan boord van een Nederlands vissersschip dat in de kust voor Engeland was gestrand. Na een tocht van vier uur lang in slecht weer, werd Reinier op het schip afgezet en zocht hij naar een oplossing om veilig in IJmuiden aan te meren.

Een van de projecten die Reinier het meeste is bijgebleven is het installeren van een nieuwe brug op de UK-177. “Het scheepje was al 39 jaar oud.” Samen met een collega bouwde hij de brug uit 1980 om naar een stuurhuis dat moet voldoen aan de eisen van 2018. “Dat was een mooie uitdaging want aan boord is het altijd anders dan op de tekening”.

Een ander project dat veel indruk op Reiner heeft gemaakt is het vervangen van de elektrische installatie aan boord van het multifunctionele werkschip The Guardian. “Dit is een van de grootste klussen die ik heb gedaan. Omdat het schip was volgelopen met zeewater maar we niet precies wisten wat er door het zoute water was aangetast, was de bekabeling één grote puzzel.”

“Wat ik mooi vind aan werken bij Piet Brouwer elektrotechniek, is dat ze ons het vertrouwen geven van een grote klus waardoor je kunt leren. In ons vak leer je iedere dag, je bent nooit uitgeleerd. Daarnaast is alles bespreekbaar, ook op het gebied van doorgroeimogelijkheden.”

De drie woorden die als eerste in Reinier opkomen als hij aan Piet Brouwer elektrotechniek denkt zijn: flexibiliteit, service en collegialiteit. “Wanneer er een klant belt, wordt er áltijd naar een oplossing gezocht. Negen van de tien keer staan we binnen no-time bij de klant voor de deur of aan boord. We werken met een gezellige club mensen en pakken grote projecten vol enthousiasme met z’n allen aan. Maar er is ook ruimte voor een lolletje. Tijdens de vrijdagmiddagborrel praten we bij. Wanneer er collega’s zijn die we weinig zien doordat ze veel in het buitenland werken, luisteren we met z’n allen naar de verhalen.”