Refit S.Y. Ghost

Piet Brouwer elektrotechniek heeft begin oktober de opdracht gekregen voor een upgrade van zeiljacht Ghost. Het 122 voet lange full carbon zeiljacht werd in 2005 opgeleverd door Vitters Shipyard en was destijds het grootste luxe carbon zeiljacht van de werf. Ghost is een zogenaamd High Performance Yacht: snel maar ook van alle comfort voorzien dat je op een luxe megajacht mag verwachten.

Piet Brouwer elektrotechniek is vanaf de nieuwbouw betrokken geweest bij dit trendsettende zeiljacht en zolang als Ghost rondvaart is er een goed contact met de bemanning, waar dan ook ter wereld. Op basis van de goede relatie met zowel de crew als het management is er unaniem besloten om deze upgrade door Piet Brouwer uit te laten voeren.

Ghost heeft inmiddels alle wereldzeeën bevaren en een intensieve reis rond de wereld achter de rug. Het schip verkeert echter nog in een uitstekende staat en dat is dan ook niet de reden voor deze upgrade. Een jacht van tien jaar is niet oud, maar in de afgelopen jaren is er op technisch gebied enorm veel veranderd.

Niemand had een decennium geleden van een iPad of iPhone gehoord, PLC-systemen waren traag en LED-verlichting stond nog in de kinderschoenen. Zo was er een entertainmentsysteem aan boord waar cd’s ingeladen konden worden die vervolgens op een 100GB schijf werden weggeschreven. Een beetje laptop komt hier tegenwoordig al ver overheen. Ook op het gebied van besturing en powermanagement is er veel veranderd, alles gaat veel sneller, met mooiere grafische weergaves. Waar destijds programma’s in Visual Basic moesten worden geschreven, wordt nu een stuk software van de plank gepakt.

Tijdens deze upgrade zal Piet Brouwer een nieuwe shore converter plaatsen, een nieuw power management systeem integreren en het alarm- en monitoring systeem in zijn geheel vervangen. Ook wordt er een harmonisch filter geïntegreerd, dat niet alleen de sinus van het boordnet schoonhoudt, maar ook de belasting gelijk verdeelt over de drie fasen.

 Piet Brouwer elektrotechniek is verheugd het jacht na zoveel jaren terug te zien en kijkt er naar uit om het schip future proof te maken. Naar verwachting wordt Ghost in het voorjaar van 2016 opgeleverd.